Over Keuringen
- Home
- Keuringen
- Over Keuringen
Over Keuringen
Keuringen zijn erg belangrijk voor een fokkerij. Of het nu om vleesvee, melkvee of andere soorten fokkerij zijn. Fokkers houden ervan om hun dieren bijeen te brengen om de resultaten van hun respectievelijke fokprogramma’s te vergelijken.Het is een goede parameter om de kwaliteit 1op1 te vergelijken. Naast het vee is het voor uzelf een manier om kennis op te doen van nakomelingen van verschillende fokbedrijven en hun fokstrategieën.
Het meest kwaliteitsvolle dier in zijn/haar leeftijdscategorie wordt geprezen en de winnende dieren worden vermeld in landelijke vakbladen.
Het is dé manier om uw vee aan een breed publiek te presenteren, met als mogelijk gevolg verkoop van dieren/genetica.
Op sociaal vlak is de keuring ook een belangrijke aangelegenheid. Het is dan ook van groot belang dat dit in stant blijft. Het is voor u als fokker/liefhebber/familie ook een dagje uit in een fijne ambiance.
Jury
Tijdens een keuring of fokveedag is en jury onmisbaar. De dieren moeten uiteraard wel goed gerangschikt worden op basis van kwaliteiten, dit is een technische praktijk. Een dergelijk jury bestaat uit personen met veel vakkennis. Over het algemeen zijn het zelf fokkers van witblauw vleesvee van bewezen hoge kwaliteit. Tijdens de keuring worden de dieren op volgorde gezet van de beste naar de mindere van de groep, de jury geeft een mondelinge toelichting hoe zij tot deze klassering zijn gekomen.
De jury bestaat doorgaans uit 2 tot 4 personen uit Nederland en België al dan niet een combinatie hiervan. Zijn ze het onderling niets eens over een plaatsing, dan wordt een arbiter ingeschakeld om de uiteindelijke beslissing te maken.
Voorwaarden voor deelname aan de stamboekkeuring
– inzending is alleen mogelijk voor leden van het Nederlands Belgisch Witblauw Stamboek;
– deelname kan enkel met stamboek geregistreerde dieren;
– stieren ouder dan 1 jaar moeten zijn voorzien van een neusring;
– alle dieren dienen voorzien te zijn van twee I&R-oormerken;
– dieren met afwijkingen o.a. aan het gebit, zijn uitgesloten van deelname aan de keuring;
– aanwezige dieren moeten vrij zijn van schurft en overige uitwendige parasieten;
– voor gekalfde dieren geldt dat dit ongeveer 6 weken geleden moet zijn;
– de dieren dienen representatief te verschijnen, gewassen en speciaal geschoren. Het speciaal uitscheren van de dieren dient om de bespiering en belijningen te accentueren. Het geeft meteen een uniform geheel. De wijze van uitscheren is overgenomen uit België.
– dierbegeleiders dienen uiteraard ook representatief te verschijnen in blauwe spijkerbroek, witte blouse en stropdas;
– alle overige voorwaarden worden door de organisatie van de desbetreffende keuring gesteld.